8 βιβλία για τα Χριστούγεννα!

 8 vivlia gia ta hristougenna
© Τom-Rickhuss

Κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, επιστρέφω σε διαβάσματα αγαπημένα. Είναι κάπως σα να ησυχάζω από το κυνήγι του επόμενου νέου βιβλίου, σα να ηρεμώ και να ανατρέχω σε δοκιμασμένες συνταγές, σε γνώριμες λέξεις και προτάσεις, αναζητώντας μια κάποια λογοτεχνική ασφάλεια. Είναι σα να προσπαθώ να ξαναβρώ εκείνη τη μαγική ατμόσφαιρα των παιδικών μου χρόνων, τότε που πίστευα ότι όλα τα καλά μπορούν να συμβούν, αφού αυτή τη νύχτα, κάποτε, συνέβη το μεγαλύτερο καλό. Δεν θα σας κουράσω άλλο με νοσταλγικές αναζητήσεις. Θα σας παρουσιάσω όμως βιβλία που έχω διαβάσει κάποια Χριστούγεννα και άλλα στα οποία επανέρχομαι συνεχώς, αναζητώντας μέσα από τις σελίδες τους τη μαγεία των ημερών και τη σημασία της ημέρας των Χριστουγέννων.



Θα ξεκινήσω από τις χριστουγεννιάτικες συλλογές των εκδόσεων Νάρκισσος, που είναι από τις καλύτερες που κυκλοφορούν.

Χριστουγεννιάτικες αστυνομικές ιστορίες
«Χριστουγεννιάτικες Αστυνομικές Ιστορίες». Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε διηγήματα και νουβέλες από μερικούς από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων. Η Άγκαθα Κρίστι με τον αγαπημένο μας Ηρακλή Πουαρό επιχειρούν να διαλευκάνουν ένα μυστήριο στην «Περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας», κάπου σε μια έπαυλη στην χιονισμένη αγγλική επαρχία. Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από μια τέτοια συλλογή με την «Περιπέτεια του γαλάζιου ρουμπινιού». Η Π.Ντ.Τζέιμς με το «Μυστήριο του γκι» φυσικά και περιλαμβάνεται στην εκπληκτική αυτή συλλογή, την οποία πλαισιώνουν αρκετοί ακόμη συγγραφείς του αστυνομικού μυθιστορήματος, όπως ο Ε.Β. Χόρνουνγκ, η Λίζα Κόντι, η Έλις Πίτερς ο Κόλιν Ντέξτερ και άλλοι. Οι μετρ του είδους μας καλούν σε χριστουγεννιάτικες περιπέτειες αγωνίας και δράσης σε κατάλευκα τοπία μιας άλλης εποχής.

Από το αστυνομικές ιστορίες θα περάσουμε στις ιστορίες με φαντάσματα, πάλι από τις εκδόσεις Νάρκισσος. Νομίζω ότι ο Ντίκενς με τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» μάς έκανε να αναζητούμε Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με φαντάσματασυνεχώς την ατμόσφαιρα των βιβλίων της Βικτωριανής Αγγλίας σε κάθε χριστουγεννιάτικη ιστορία που διαβάζουμε. Το ομιχλώδες Λονδίνο, οι ήχοι από τις οπλές των αλόγων, οι χιονισμένες επαύλεις και τα φαντάσματα που επιστρέφουν, όταν σβήνει η φωτιά στο τζάκι είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιέχονται στα διηγήματα της συλλογής αυτής από κλασικούς συγγραφείς της Βικτωριανής και Εδουαρδιανής εποχής.

Υπήρχε περίπτωση να λείπει ο Ντίκενς από ένα τέτοιο βιβλίο; Φυσικά και όχι. Εδώ διαβάζουμε την «Ιστορία των καλικαντζάρων που έκλεψαν έναν νεωκόρο» και ανακαλύπτουμε ξανά γιατί λατρεύουμε αυτόν τον συγγραφέα. Η Ήντιθ Γουόρτον με το «Αργότερα», η Μίριελ Σπαρκ με τον «Καθαριστή του πάρκου, ο Γκ. Κ. Τσέστερτον με το «Μαγαζί των φαντασμάτων», η Αμέλια Μπ. Έντουαρντς με την «Άμαξα – φάντασμα» είναι κάποιοι από τους είκοσι συνολικά συγγραφείς των ατμοσφαιρικών αυτών διηγημάτων που διαβάζονται δίπλα στο τζάκι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Χριστουγεννιάτικες ταξιδιωτικές ιστορίες
Από τους φόνους με δηλητηριώδεις πουτίγκες και τα φαντάσματα των Χριστουγέννων περνάμε στις «Χριστουγεννιάτικες Ταξιδιωτικές Ιστορίες» των ίδιων εκδόσεων. Στη συλλογή αυτή ταξιδεύουμε με μερικούς από τους καλύτερους συγγραφείς του κόσμου κάποια Χριστούγεννα μακριά από τις πατρίδες τους. Ο Τολστόι, ο Καπότε, ο Θεόφιλος Γκωτιέ, ο Θέροου, ο Ντάρελ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Σέλλεϊ, ο Σολζενίτσιν, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και πολλοί άλλοι μεγάλοι συγγραφείς μάς ταξιδεύουν σε κάποια Χριστούγεννα στην Αυστραλία, στο Βερμόντ, στη Μόσχα, στις Άλπεις, στη Τζαμάικα, στο Νότιο Πόλο, στο Θιβέτ, στη Γη του Πυρός, στις Δυτικές Ινδίες, στο Βολπαραΐσο, στη Νάπολη, στη Σεβαστούπολη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Χριστούγεννα και χιονιάςΜία από τις καλύτερες συλλογές με χριστουγεννιάτικα διηγήματα είναι το «Χριστούγεννα και χιονιάς» και πάλι από τις εκδόσεις Νάρκισσος. Πενήντα τέσσερα διηγήματα περιλαμβάνει η συλλογή αυτή με χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματα σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων διηγήματα του Παπαδιαμάντη, του Κρυστάλλη, του Κόντογλου, του Μυριβήλη, του Βάρναλη, του Ουράνη, του Τσίρκα, της Ιορδανίδου, του Κοροβίνη, του Σουρούνη, της Δημουλά και πολλών άλλων Ελλήνων συγγραφέων.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες
«Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» τιτλοφορείται μια άλλη όμορφη ανθολόγηση διηγημάτων με κέντρο τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Ερατώ. Εδώ θα διαβάσουμε το «Τελευταίο όνειρο της γριάς Βελανιδιάς» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το «Χριστουγεννιάτικο Συμπόσιο» του Ναθάναελ Χώθορν, το «Ουράνιο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» του Ντοστογιέφσκι, την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ναμπόκωφ, την «Εύθυμη ψυχή» της Μπόουεν, «Τα Χριστούγεννα ενός παιδιού από την Ουαλία» του Ντύλαν Τόμας, τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Τζων Απντάικ και το «Ο γάιδαρος και το βόδι» του Μισέλ Τουρνιέ». Η επιλογή των κειμένων και η πολύ προσεγμένη μετάφραση αυτής της έκδοσης-κόσμημα είναι της Κατερίνας Σχινά.

Τα Χριστούγεννα του ΜαιγκρέGeorge Simenon και «Τα Χριστούγεννα του Μαιγκρέ και άλλες ιστορίες» από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ. Τρεις χριστουγεννιάτικες νουβέλες του υπέροχου Simenon περιλαμβάνει η όμορφη αυτή έκδοση. Στην πρώτη, ο Μαιγκρέ ξεκουράζεται στο σπίτι του, όταν ανήμερα των Χριστουγέννων, προσπαθεί να επιλύσει ένα μυστήριο με κάποιους γείτονες και το κοριτσάκι που μεγαλώνουν. Στην επόμενη ιστορία, το «Εφτά σταυροί σ’ ένα σημειωματάριο», δολοφονείται μια γριά τοκογλύφος μια νύχτα Χριστουγέννων και στην τελευταία, το «Μικρό εστιατόριο της οδού Τερν», ένας Ρώσος αυτοκτονεί σε ένα άδειο καφέ τη νύχτα των Χριστουγέννων και κάπως έτσι η ιστορία ξεκινάει με απρόβλεπτη κατάληξη. Το χιονισμένο και λαμπερό Παρίσι σε πλήρη αντίθεση με τη σκοτεινιά της ανθρώπινης ψυχής, όταν φτάνει στον αποτρόπαιο φόνο από τον μαιτρ του είδους, Simenon.

Θεός εφανερώθει εν σαρκι...
Και περνάμε τώρα σε δύο βιβλία θεολογικής θεματολογίας. Για όσους πιστεύουν ή θέλουν να εντρυφήσουν στο νόημα της ημέρας (γιατί πριν και πάνω απ’ όλα, αν βγάλουμε τη φασαρία της εποχής και τα glitter, τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού) προτείνω δύο βιβλία δύο μεγάλων θεολόγων της εποχής μας, του Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, το «Θεός εφανερώθη εν σαρκί…» από τις εκδόσεις Μαΐστρος και το «Ο Ευάλωτος Θεός, Το μυστήριο της γέννησης του Ο ευάλωτος ΘεόςΣωτήρα» του Anthony Bloom από τις εκδόσεις Εν πλω. Και τα δύο αυτά θεολογικά βιβλία περιέχουν ομιλίες, στις οποίες προσεγγίζονται τα θεολογικά μηνύματα των Χριστουγέννων.

Νομίζω ότι κάποιο από τα παραπάνω βιβλία θα σας μιλήσει.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Να είστε όλοι υγιείς και χαρούμενοι. Και του χρόνου!

Ετικέτες