Τρεις Σκιές του Cyril Pedrosa



Μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα
Σελ.: 268
Εκδόσεις ΗΛίΒΑΤΟΝ

Θα φανταζόταν κανείς ότι το θέμα της απώλειας είναι πιο «διαχειρίσιμο» λογοτεχνικά σε ένα διήγημα ή σε ένα μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας διαθέτει στο οπλοστάσιό του πληθώρα λέξεων και εκφραστικών μέσων, για να αποτυπώσει τον πόνο, το πένθος και την ψυχολογία των ηρώων που έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν. Πριν διαβάσω τις «Τρεις Σκιές» του Cyril Pedrosa, θα σας έλεγα ότι είναι αδύνατον η απώλεια -πολύ δε περισσότερο η απώλεια ενός παιδιού- να αποτελέσει με αξιώσεις το θέμα ενός graphic novel. Με τις «Τρεις Σκιές», ωστόσο, ο Pedrosa αποτυπώνει με ασπρόμαυρες εικόνες και με τρόπο μοναδικό και αισθητικά άρτιο τον πόνο, τη θλίψη, τον θάνατο, τον φόβο, αλλά και την αγάπη και τη ζωή, την τρέλα και τον αγώνα ενός άντρα και μιας γυναίκας να κρατηθούν απ’ όπου μπορούν και να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα, για να σώσουν τον γιο τους. Η ιστορία είναι αληθινή.


Ο Λουί, η Λιζ και ο μικρός τους γιος, ο Γιοακίμ ζουν μακριά απ’ την πόλη, σε μια κοιλάδα ανάμεσα απ’ τους λόφους. Η ζωή τους είναι απλή και όμορφη. Έχουν ο ένας τον άλλον και αυτό τους είναι αρκετό.




Ξαφνικά, όλα καταρρέουν όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι τρεις σκιές. Επίμονες και απειλητικές, οι ανθρωπόμορφες σκιές ήρθαν για να πάρουν τον Γιοακίμ.




Η Λιζ θα καταφύγει στη μαγεία, για να σώσει το παιδί της, αλλά γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει νόημα να πολεμάει το αναπόφευκτο και ότι θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αποδεχθεί τη μοίρα του παιδιού της.


Ο Λουί, ωστόσο, αρνείται μέχρι τέλους να «παραδώσει» τον Γιοακίμ στις Τρεις Σκιές.



Θα φύγει αγκαλιά με το γιο του μακριά απ’ το χωριό, θα «δώσει» την καρδιά του, ελπίζοντας ότι θα είναι αυτός που θα πάρουν μαζί τους οι Τρεις Σκιές. Θα αλλάξει, θα μεταμορφωθεί, θα αλλοιωθεί, θα χάσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του.




Οι εικόνες ανάλογα με την ψυχική διάθεση των ηρώων αλλάζουν: άλλες φορές είναι βίαιες, με τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους να μην διακρίνονται και άλλες φορές είναι «καθαρές». Με αυτό τον μοναδικό τρόπο ο δημιουργός καταφέρνει να μας κάνει να νιώσουμε ό,τι νιώθουν οι Λιζ και ο Λουί, αλλά και ο μικρός Γιοακίμ, που μοιάζει πριν απ’ όλους να έχει αποδεχτεί αυτό που επίκειται.




Οι «Τρεις Σκιές» είναι ένα αριστουργηματικό παραμύθι.  Δεν είναι πολλά τα graphic novels που καταφέρνουν να φτάσουν στο επίπεδο της τέχνης του. Ακόμα δε λιγότερα αυτά που σε κάνουν να γυρίσεις στην αρχή της ιστορίας και να τη διαβάσεις ξανά.




Και κάτι τελευταίο: στις «Τρεις Σκιές» πρωταγωνιστούν η αγάπη και η ζωή.








Ο συγγραφέας


Ο Cyril Pedrosa είναι Γάλλος δημιουργός κόμικς με πορτογαλικές ρίζες. Έχει βραβευτεί για τα έργα του «Ring Circus» (καλύτερο παιδικό βιβλίο, 204), «Τρεις σκιές» (2008), «Portugal» (καλύτερο graphic novel 2011 και 2012). Εργάστηκε στα στούντιο Disney και συμμετείχε στις ταινίες «Η Παναγία των Παρισίων» και «Ηρακλής». Οι «Τρεις Σκιές» έχουν μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες και είναι εμπνευσμένες από την αληθινή ιστορία ενός φιλικού ζευγαριού του δημιουργού.


Έγραψαν για το βιβλίο


  1. http://www.kathimerini.gr/831117/article/politismos/vivlio/ena-allhgoriko-gkrafik-novel-paramy8i-gia-thn-apwleia
  2. http://www.bookpress.gr/stiles/ena-biblio-gia-paidia/pedrosa-cyril-ilibaton-treis-skies
  3. http://www.efsyn.gr/arthro/mia-apoleia-dyo-thrinoi-treis-skies

Ετικέτες