Η Μαριονέτα του Daniel Cole

κούκλα
Photo by Aimee Vogelsang


Μετάφραση: Bάσια Τζανακάρη
Εξώφυλλο: Redoine Amzlan
Eκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ. 474

«Η Σαμάνθα Μπόιντ πέρασε κάτω από την ασταθή μπάρα της αστυνομίας και σήκωσε το βλέμμα στο άγαλμα της Θέμιδας που έστεκε στην κορυφή του διαβόητου δικαστηρίου του Λονδίνου Ολντ Μπέιλι. Αν και προοριζόταν να αποτελεί σύμβολο δύναμης και ακεραιότητας, η Σαμάνθα την έβλεπε τώρα ως αυτό που ήταν στην πραγματικότητα: μια πλανημένη, απελπισμένη γυναίκα, έτοιμη να σωριαστεί στο πεζοδρόμιο παραπαίοντας. Πολύ ταιριαστό που το μαντίλι που έδενε τα μάτια των ομοίων της ανά τον κόσμο είχε παραλειφθεί· γιατί η “τυφλή δικαιοσύνη” ήταν μια ιδέα αφελής, ιδίως όταν είχε να κάνει με ζητήματα όπως ο ρατσισμός ή η διαφθορά της αστυνομίας». 



Η Μαριονέτα εξώφυλλο
Με το πρώτο του κιόλας βιβλίο, τη Μαριονέτα, ο Daniel Cole κατάφερε όχι μόνο να προκαλέσει τρομερή αίσθηση στα εκδοτικά πράγματα της Αγγλίας (και του κόσμου, αφού μεταφράζεται σε 35 γλώσσες), αλλά και να υπογράψει ένα «χρυσό» συμβόλαιο  για τα επόμενα βιβλία της σειράς και τη μεταφορά της Μαριονέτας στη μικρή οθόνη.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να μην το αφήνεις από τα χέρια σου μέχρι να τελειώσει: έξυπνη πλοκή, χαρακτήρες που συμπαθείς, ανατροπές, αγωνία, έρωτα και ατμόσφαιρα. Μέχρις εδώ όλα καλά και σχεδόν συνηθισμένα, αφού μπορούμε ήδη να σκεφτούμε αρκετά ακόμα μυθιστορήματα που περιέχουν τα προαναφερόμενα στοιχεία. Kαι όμως…Κάπου προς το τέλος έρχεται μια ανατροπή που σε στέλνει αδιάβαστο. Κυριολεκτικά. Και αυτή ακριβώς η ανατροπή και ο τρόπος που τη διαχειρίζεται ο συγγραφέας κάνει αυτό εδώ το βιβλίο να ξεχωρίζει από εκατοντάδες του είδους. Εδώ σταματώ για να μην σας βάλω σε σκέψεις και υποψιαστείτε πράγματα. Θα μιλήσω μόνο λίγο για την πλοκή:

Το μυθιστόρημα ξεκινάει με την τελευταία μέρα της δίκης του Αποτεφρωτή, του μεγαλύτερου κατά συρροή δολοφόνου στην ιστορία του Λονδίνου. Βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή, τον αστυνόμο Νέιθαν Γουλφ στην αίθουσα του δικαστηρίου να περιμένει την ετυμηγορία. Ο Αποτεφρωτής αθωώνεται και ο Γουλφ, θεωρώντας αδιανόητη την αθώωση, τού ορμάει και επιχειρεί να τον σκοτώσει ενώπιον του δικαστηρίου. Τέσσερα χρόνια μετά και έχοντας περάσει ένα διάστημα από ψυχιατρική κλινική για να θεραπεύσει τον ανεξέλεγκτο θυμό του, επανέρχεται στην αστυνομία και αναλαμβάνει με τους συνεργάτες του μια νέα υπόθεση, αυτήν της Μαριονέτας.

«Εξαιρετικό δείγμα αστυνομικού μυθιστορήματος, που αποδεικνύει αφενός ότι το είδος δεν εξαντλείται παρά την πληθώρα συγγραφέων και βιβλίων και αφετέρου ότι αρκεί να έχεις μια καλή ιστορία να πεις (με μια πανέξυπνη ανατροπή) και να την πεις καλά.» 


Απέναντι ακριβώς από το σπίτι του ανακαλύπτεται ένα πτώμα, που αποτελείται από τα μέλη των σωμάτων έξι διαφορετικών ανθρώπων. Μάλιστα, το χέρι της Μαριονέτας δείχνει προς το σπίτι του Γουλφ! Ενώ η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει σε ποιους ανήκουν τα μέλη της Μαριονέτας, ο δολοφόνος, στέλνει σε μία δημοσιογράφο, που τυχαίνει να είναι και η πρώην σύζυγος του Γουλφ, μια λίστα με έξι ονόματα-στόχους, καθώς και τις ημερομηνίες εκτέλεσής τους. Ο Γουλφ και η ομάδα του έχουν μόλις 15 μέρες για να βρουν τον δολοφόνο και να σώσουν τους έξι αυτούς ανθρώπους. Ο τελευταίος στη λίστα των θυμάτων είναι ο ίδιος ο Γουλφ!

Θέμιδα άγαλμα
Hans

Εξαιρετικό δείγμα αστυνομικού μυθιστορήματος, που αποδεικνύει αφενός ότι το είδος δεν εξαντλείται παρά την πληθώρα συγγραφέων και βιβλίων και αφετέρου ότι αρκεί να έχεις μια καλή ιστορία να πεις (με μια πανέξυπνη ανατροπή) και να την πεις καλά. Και εδώ είναι που ξεχωρίζει η Μαριονέτα από αντίστοιχα βιβλία του είδους. Θα σας αρέσει. Πολύ.



Daniel Cole

O συγγραφέας

Ο βρετανός Daniel Cole (1984) δούλευε ως τραυματιοφορέας έως την άνοιξη του 2016, όταν υπέγραψε συμφωνία για την έκδοση τριών βιβλίων και την τηλεοπτική τους μεταφορά. Οι εκδότες του έκλεισαν τη συμφωνία έχοντας διαβάσει μόλις τα τρία πρώτα κεφάλαια από τη Μαριονέτα, τα οποία τους ενθουσίασαν. Η Μαριονέτα εκτοξεύτηκε στις λίστες των best-seller, ενώ τα δικαιώματα πουλήθηκαν σε περισσότερες από 35 χώρες.

Εξώφυλλα απ' όλο τον κόσμο



Ετικέτες , ,