Η επιστήμη του Interstellar του Kip Thorne | Προδημοσίευση στο Proust&Kraken

Η επιστήμη του Interstellar του Kip Thorne







Kip Thorne
© Nobel Media. Ill. N. Elmehed


Ο συγγραφέας


Ο Κιπ Στίβεν Θορν είναι Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, με πολυετή επιστημονική συμβολή στην αστροφυσική και συγκεκριμένα στην θεωρία της σχετικότητας και τη μελέτη της βαρύτητας.

Παλιός φίλος και συνάδελφος του Στίβεν Χόκινγκ και του Καρλ Σέιγκαν, δίδαξε ως καθηγητής στην έδρα Φάινμαν για τη Θεωρητική Φυσική του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) μέχρι το 2009 και είναι από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν για τις μαύρες τρύπες και τα βαρυτικά κύματα. Έθεσε τις βάσεις για τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων που ανοιγουν ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν καθώς και για την πειραματική ανίχνευσή τους.

Ο Θορν συμβούλεψε τον Καρλ Σαγκάν στο μυθιστόρημα «Επαφή» ενώ έπαιξε κομβικό ρόλο στην δημιουργία της ταινίας «Interstellar» του Κρις Νόλαν. Η συνεργασία αυτή στάθηκε αφορμή και για το βιβλίο «Η επιστήμη του Interstellar» στο οποίο αναλύει τη φυσική της ταινίας. Ο ίδιος θα ήθελε οι αναγνώστες του βιβλίο «να γνωρίσουν πόσο εκπληκτική είναι η δύναμη του ανθρώπινου νου και να ξεδιαλύνουν τις πολυπλοκότητες του σύμπαντός μας».

Το 2017 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την πρωτοποριακή εργασία του στα βαρυτικά κύματα.

Ετικέτες , ,